Free Shipping on all orders

Φωνές Γυναικών: Rosey Blue

Για την φετινή μέρα της Γυναίκας, ήρθα σε επαφή με 3 γυναίκες από διαφορετικούς χώρους για να μοιραστούν μαζί μας τις δικές τους φωνές.

Η Δώρα aka Rosey Blue με την μαγευτική της φωνή και δυναμική περσόνα είναι ερμηνεύτρια/τραγουδοποιός που διαμένει στην Αθήνα. Έχει κυκλοφορήσει το πρώτο της σινγκλ “The fool” το 2018 και το 2022 τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο “Swans”.

Αγαπημένη Rosey, τι σημαίνει για σένα να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2023;

Σημαίνει να προσπαθείς κάθε μέρα για το καλύτερο δυνατόν για σένα και τους ανθρώπους που αγαπάς. Σημαίνει να ξυπνάς και να σκέφτεσαι ότι είσαι μοναδική όπως κάθε μία μας και να τιμάς τον πολύτιμο εαυτό σου. Σημαίνει να έχεις φωνή δυνατή ακόμα και αν αυτή είναι στριγγλιά ή ένα νευρικό γέλιο. Να προσπαθείς να μη φοβάσαι, να προσπαθείς να πετάξεις από πάνω σου τα κατάλοιπα των προηγούμενων γενεών αλλά και εμπειριών. Να δουλεύεις, να τραγουδάς, να χορεύεις, να ικανοποιείς το σώμα σου και τα δικά σου θέλω χωρίς τα ταμπού που τα έχουμε τατουάζ στις πλάτες μας. Να λες στους συγγενείς ότι μάνα θα γίνεις αν το θελήσεις χωρίς να ντρέπεσαι για το «τι θα πει το χωριό».

Σημαίνει να είσαι μάγισσα, πολεμίστρια, ερωμένη, μητέρα, φίλη, σύντροφος, ελεύθερη, εκτυφλωτικό απενεχοποιημένο φως και παγερό σκοτάδι μαζί.

Να είσαι άνθρωπος, Για μένα αυτό είναι. Εύχομαι μια μέρα να είναι και για όλες μας.

Photography @Mariza Kapsabeli

Ως καλλιτέχνης, πιστεύεις ότι θα μπορούσες μέσα από την δουλειά σου να ενδυναμώσεις την θέση της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία;

Σίγουρα. Και μόνο που υπάρχουν τόσες γυναίκες στις τέχνες, στις επιστήμες, στο μεροκάματο, στην πολιτική κ.ο.κ ανά τον κόσμο, δίνει ένα μεγάλο παρόν (οξύμωρο). Μέσω της δικής μου δουλειάς και σαν ερμηνεύτρια/τραγουδοποιός μιλάω για τα συναισθήματα, όποια και να είναι αυτά. Προτρέποντας, ίσως, τον κόσμο γενικά να νιώσει ελευθερία έκφρασής των. Τι πιο θηλυκό αρχικά, σύμφωνα πάντα με τα κατάλοιπα, από αυτό της έκφρασης της θλίψης, του πόνου, της χαράς, των συναισθημάτων? Δεύτερον έχω θίξει και θα συνεχίσω να θίγω το αρχέτυπο της μάγισσας γυναίκας, της σοφής, αυτής που κατέχει μια γνώση άγνωστη και επικοινωνεί με τη φύση και το σύμπαν, πηγαίνοντας μαζί με τη ροή τους και όχι αντίθετα, της γυναίκας που κάψανε ξανά και ξανά αλλά είναι και θα είναι στους αιώνες των αιώνων εδώ.

Πως αντιμετωπίζεις την αβεβαιότητα του επαγγέλματος σου;
Με διαφορετικούς τρόπους. Άλλες φορές με χαρά και τσαχπινιά και άλλες φορές βουλιαγμένη μέσα στο πάτωμα. Με δουλειά, χωρις διακοπές, με καινούριες ιδέες και με γοερό κλάμα. Πάνω από όλα με αγώνα και αποδοχή ότι αυτό αγαπώ να κάνω , αυτή είμαι και τουλάχιστον κάνω αυτό που θέλω να είμαι.

Photography @Mariza Kapsabeli

Τι πιστεύεις έχει προτεραιότητα για να αλλάξει στις ζωές των γυναικών σήμερα;
Πολλά πράγματα, αλλά θεωρώ ότι γίνεται ουσιαστική πλέον αλλαγή. Όταν βλεπεις ότι αρχίζει κάποιος να σε «φοβάται» – εννοώ σέβεται, αλλά αυτό το συναίσθημα ακολουθεί μετά τον φόβο στην συνειδητότητα, σημαίνει ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει, κάτι που δεν αρέσει. Στην Ελλάδα είμαστε από θέμα κράτους και πρόνοιας γενικά πολύ πίσω, σε όλα, ανεξαιρέτου φύλλου.

Να πω ένα δύο βασικά πράγματα, να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους τη νύχτα χωρίς να κρατάμε τα κλειδιά μας στη σφιγμένη γροθιά, να θεωρηθεί επιτέλους αυτονόητο το ότι δεν μπορώ να πάω στη δουλειά όταν είμαι διπλωμένη στη μέση από πόνους περιόδου.

Να σταματήσω να σκέφτομαι το πόσοι σχολιάζουν την ερωτική μου ζωή εν έτη 2023, να αγαπήσω εγώ εμένα και να συμπεριλάβω στην αγάπη και τον συνάνθρωπο.

Πως πιστεύεις ότι συμμετέχουν οι γυναίκες στο γράψιμο της ιστορίας; Ποιο ρόλο μπορούν να επιτελέσουν οι γυναίκες στην διαμόρφωση μιας καλύτερης, πιο δίκαιης κοινωνίας;
Από πάντα οι γυναίκες είχαν όχι β’ αλλά Α’ ρόλο στη διαμόρφωση της ιστορίας, κι όσο κι αν προσπάθησαν να τις κουκουλώσουν, τα πράγματα βγαίνουν όλο και περισσότερο προς το φως.

Οι γυναίκες είναι έμβια όντα του πλανήτη αυτού και έτσι και αυτές όπως και τα υπόλοιπα όντα έχουν το δικό τους μερίδιο στη διαμόρφωση της κοινωνίας και στην αναδιαμόρφωση της ιστορίας.

Δεν μπορώ να τις ξεχωρίσω από το σύνολο γιατί δεν αρκεί το ένα μέρος , αλλά το όλο για να γίνουν αλλαγές ουσιαστικές. Σίγουρα πάντως η θηλυκή –αρχετυπικά- πλευρά των όντων , μπορεί να προσφέρει ζεστασιά , αγάπη, κατανόηση, αντοχή ατσάλινη, κουράγιο, καρποφορία, τρυφερότητα και ζωτική δύναμη.

Επόμενα σχέδια για την Rosey Blue;

Η κυκλοφορία ενός νέου single και το live μου στο Six Dogs με full band στις 6 του Απρίλη μετά από σχεδόν ένα χρόνο.

Find Rosey on Spotify Youtube Bandcamp – Rosey Blue

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *