Σήμερα φιλοξενούμε την Πόλα Δρακοπούλου, blogger στο The Eudemonia!
Η Πόλα ασχολείται επαγγελματικά με τη δημιουργία περιεχομένου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ελληνική φιλολογία, ακολουθώντας την κατεύθυνση της Γλωσσολογίας. Στη συνέχεια πήγε στο Εδιμβούργο, όπου και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Υπολογιστική γλωσσολογία, οπου είναι διεπιστημονικός κλάδος της γλωσσολογίας. Εργάζεται ως technical writer, αλλά και σε copywriting, B2B projects κλπ.
Πόλα μου, πως ξεκίνησε η αγάπη σου για την μαγειρική;
Μαγείρευα από μικρή. Μου άρεσε να ‘ανακατεύω΄ πράγματα στην κουζίνα, τα αρώματα, οι υφές και το αποτέλεσμα. Η μητέρα μου είναι υπέροχη μαγείρισσα, οπότε νομίζω ήταν σοβαρή επιρροή, ενώ στο σπίτι έδιναν σημασία στην ‘εκπαίδευση’ για το φαγητό: να υπάρχει ισορροπία, ποικιλία, γνωριμία με υλικά.
Όλα αυτά μου δημιουργούσαν άλλοτε εκνευρισμό και αντίδραση και άλλοτε ενθουσιασμό και περιέργεια. Υπήρχε ‘ζωντάνια’ και μαγεία για μένα στην κουζίνα.
Αργότερα και μετά από ένα θέμα υγείας, άρχισα να ασχολούμαι πολύ με τη διατροφή και τη μαγειρική, ενώ ξεκίνησα ψυχοθεραπεία και τακτική άσκηση.
Όλα αυτά σε αλλάζουν καθημερινά, όχι μόνο γιατί το καθένα ξεχωριστά έχει τη δική του επίδραση βιοχημικά και από κάθε άποψη, αλλά και γιατί είναι αλληλένδετα.
Εκεί ξεκίνησα να με φροντίζω πιο ουσιαστικά και όλο αυτό διεύρυνε το πεδίο ‘μαγείας’, μέρος του οποίου είναι η κουζίνα και η μαγειρική.
Δεν μαγειρεύω πάντα. Πολλές φορές βαριέμαι ή απλά δεν έχω όρεξη και εκεί ο τρόπος να με φροντίσω είναι να μην μαγειρέψω ή να το κάνω όπως νιώθω: βαρετά.
Πόσο συχνά μαγειρεύεις στο σπίτι; Κάνεις meal preparations?
Σχεδόν καθημερινά και ανάλογα με την διάθεση, τον φόρτο εργασίας, αν έχω προλάβει να πάω για ψώνια κλπ. Προσπαθώ να έχω ένα πρόγραμμα γιατί με βοηθάει, όπως και το να υπάρχει ευελιξία και προσαρμογή αν κάτι άλλο έχει προτεραιότητα.
Όταν νιώθω συντονισμένη με το πώς θέλω την καθημερινότητά μου, το να είμαι οργανωτική ή να ‘προλαμβάνω’ πράγματα βγαίνει αβίαστα. Όταν νιώθω αποσυντονισμένη, επικεντρώνομαι κάπως εκεί, για όσο χρειαστεί, χωρίς πίεση να κάνω κάποιο meal prep π.χ. αν νιώθω πως δεν έχω την όρεξη με την καμία, ακόμα και αν γνωρίζω ότι με εξυπηρετεί.
Θα το κάνω όταν νιώθω πως θα με διευκολύνει και στο μεταξύ απλά θα ανοίξω το ψυγείο και θα ετοιμάσω κάτι με ό,τι έχω διαθέσιμο ή θα παραγγείλω κάτι. Νομίζω κάπως πως όταν αναγνωρίζουμε τις πραγματικές ανάγκες μας και τι έχει προτεραιότητα για μας, κάθε φορά τα της καθημερινότητας έρχονται και κουμπώνουν αναλόγως.
Ποιες είναι οι τρεις αγαπημένες σου συνταγές και ποιες συνταγές θα πρότεινες σε γυναίκες που θέλουν να τρώνε υγιεινά αλλά δεν έχουν αρκετό χρόνο για προετοιμασία;
Αχ είναι πολλές! Τρεις από αυτές:
1. Τυροπιτάκια κουρού με φέτα και δυόσμο για να φαγωθούν επιτόπου ή να αποθηκευτούν στην κατάψυξη και να έχεις να βγάζεις τις βραδιές που θες να δεις σειρά μασουλώντας κάτι αλμυρό και τραγανό ή όταν θες να ψήσεις κάτι εύκολο για την παρέα.
Βρες την συνταγή εδώ
2. Ο,τιδήποτε σε ‘πλούσια’ σαλάτα όπως την σαλάτα με άγρια ρόκα, ντοματίνια, κόκκινα μούρα και χαλούμι.
Καλοκαιρινή και δροσερή, ακριβώς όπως τη χρειάζεσαι. Σαλάτα με άγρια ρόκα, ντοματίνια, κόκκινα μούρα και χαλούμι.
Βρες την συνταγή εδώ
3. Τάρτα με κρέμα λεμόνι και φυστίκι Αιγίνης
Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, είναι ότι το να υπάρχει στο ψυγείο η δροσάδα αυτού του γλυκού είναι κάτι το πολύ παρηγορητικό- για κάθε περίσταση.
Βρες την συνταγή εδώ
Σε γυναίκες που θέλουν να τρώνε υγιεινά αλλά δεν έχουν αρκετό χρόνο για προετοιμασία, θα πρότεινα γενικότερο ψαχούλεμα στο blog (ή όπου αγαπάνε) για συνταγές όπως οι παρακάτω:
Μακαρονάδα με πέστο βασιλικού
Την πέστο την φτιάχνεις σε 10′, την αποθηκεύεις ψυγείο ή κατάψυξη και έπειτα την χρησιμοποιείς σε μακαρονάδα, σάντουιτς, σαλάτα, με κοτόπουλο και γενικά όπως σου ταιριάξει. Με λίγα λόγια, όποτε βαριέσαι ή δεν έχεις πολύ χρόνο, η πέστο βασιλικού είναι εκεί για σένα, να νοστιμέψει ό,τι φας. Εύκολα, γρήγορα, αποτελεσματικά.
Βρες την συνταγή εδώ
Πιπεριές γεμιστές με φέτα, φαγόπυρο, φουντούκι και μυρωδικά
Μικρή τις ξεχώρισα και τις ‘τσίμπαγα’ από τις χωριάτικες, πριν πιάσω καν πηρούνι, πριν οτιδήποτε άλλο. Αργότερα για κάποια χρόνια σαν να τις ξέχασα κάπως, ώσπου ανακάλυψα ξανά πόσο αγαπημένες είναι. Ίσως και underrated. Γιατί μιλάμε για υλικό-transformers. Ευπροσάρμοστο, γευστικό, όλο ενυδάτωση και βιταμίνη.
Βρες την συνταγή εδώ
Ομελέτα με σπανάκι, χαλούμι και κους κους
Μπορεί να ακούγεται ήδη κάπως weird, αλλά στην πραγματικότητα γίνεται ακόμα παραπάνω: αντί για σπανάκι μπορεί να μπει τσουκνίδα. Στις λαϊκές τη βρίσκεις παιδιά. Ναι, τρώγεται αυτό. Κανονικότατα. Άλλο που είναι outsider. Ανεβάζει λέβελ -τραστ μι- την όποια χορτόπιτα, αλλά και όχι μόνο. Μπορεί να μπει μιξ με σπανάκι ή άλλες πρασινάδες σε τύπου σπανακόρυζο.
Bρες την συνταγή εδώ
Σε ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία!
Leave a Reply