Βιβλίο στην παραλία για μένα είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του καλοκαιριού.
Παρόλ’ αυτά παραλία δεν σημαίνει μόνο βιβλίο και βιβλίο δεν σημαίνει μόνο παραλία, επομένως στην εκπνοή του Αυγούστου που σηματοδοτεί και την εκπνοή του πατροπαράδοτου καλοκαιριού όπως το γνωρίζαμε παλιά, που τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινούσαν τα πρωτοβρόχια (τώρα βεβαίως αυτά έχουν αλλάξει όπως όλοι ξέρουμε λόγω κλιματικής αλλαγής και λοιπόν άτυχων γεγονότων αλλά αυτά σε άλλη εκπομπή) παρά την εκπνοή του Αυγούστου λοιπόν παρακάτω θα βρεις μία λίστα με πολύ αγαπημένα μου βιβλία τα οποία διαβάζονται είτε είσαι σε καλοκαίρι από μετεωρολογικής απόψεως είτε είσαι σε καλοκαίρι ψυχικό, είτε σε οποιαδήποτε ψυχική και μετεωρολογική εποχή, τέλοσπαντων δεν μας πειράζει.
Η μητέρα του σκύλου – Παύλος Ματέσις
Αν θέλεις να διαβάσεις ένα βιβλίο κεραμίδα, ντοπα, ναρκωτικό που για να το αφήσεις πρέπει να σου κόψουν το χέρι, είναι αυτό. Μονορούφι απνευστί και όλα τα συναφή. Συγκεκλονιστικό.
Ανεμώλια – Ισίδωρος Ζουργός
Ε αν είμαι υποκειμενική μια φορά με τα βιβλία που με σημάδεψαν, με αυτό θα είμαι 100. Αυτό ήταν σφαλιάρα μες στην ησυχία, στην ψύχρα, ασάλιωτο που λέμε, από την πρώτη γραμμή, της πρώτης σελίδας του πρώτου κεφαλαίου αυτού του βιβλίου. Θεσσαλονίκη, Αιγαίο, αντροπαρέα, θαλασσοδαρμένα υπαρξιακά πανανθρώπινα ερωτήματα, καλοκαίρι, μοναξιά μην επηρεάζεσαι από αυτά που γράφω. Απλά οφείλεις να το διαβάσεις.
Οι Πτυχιούχοι – Χρήστος Βακαλόπουλος
Ε τώρα εγώ φταίω να σου πω ότι σφαλλεις αν δεν έχεις αρπάξει με πάθος ένα βιβλίο του Ασημάκη; Όχι, δεν φταίω γιατί σφαλλεις. Αντεργκράουντ Αθήνα και πάσης στα νάηντιζ που τόσο αγαπήσαμε. Καφέ στο Ποπ Ηλεβεν, βινύλια, ουίσκι, ο έρωτας και ο Βακαλό με την ντελικάτη και ακατέργαστη συνάμα πένα του. Πάθος στα δάχτυλα που αγκαλιάζουν το εξώφυλλο. Πάθος συγκορμα, πάθος στο κρανίο.
Βαρκάρισσα της Χίμαιρας – Αλκυόνη Παπαδάκη
Φίλε αναγνώστη αυτό δεν περίμενα να μου αρέσει. Και γενικά η Παπαδάκη. Έρχεται όμως η σοφή ζωή και σου λέει να αφήσεις παραπέρα τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα και τα μα μου αλλά δεν. Στην τέχνη δεν χωράνε αλλιώς δεν χωράς εσύ.
Παααρα πολύ ωραίο, σχεδόν μάγκικο, μόρτικο θηλυκό ταξιδεμένο και περιπλανημένο στους δρόμους ασφαλτωμένους και άστρωτους. Της ψυχής οι τελευταίοι.
Μονολόγκ – Λένος Χρηστίδης
Επειδή πολλοί μονολογούμε και καμιά φορά γίνεται βαρετό, μονολόγησε με τον Λένο, εκείνου του οποίου, κάτι ξέρει παραπάνω. Πολλά παραπάνω.
Αντιθάλασσα – Άντζελα Δημητρακάκη
Το πιο χου είναι το ξεχου λέει μια φίλη. Ε κάτι τέτοιο είναι αυτό το βιβλίο και για μένα. Αυτό που είναι για όλους αλλά δεν είναι για κανέναν, ταξείδι (με ει έχει σημασία), αντισταρ, αντισυμβατικό, Αντιθάλασσα.
Ο έχων σώας τας φρένας – Αργύρης Χιόνης
Κανείς δεν τα έχει. Πρέπει να έχεις αυτό το βιβλίο όμως.
Utopia Avenue – David Mitchell
Κοίτα, αν αγαπάς τη μουσική την αγαπάς εν τω συνόλω ως τέχνη δεν έχουν σημασία τα ρεύματα ξέχωρα γιατί χωρίς το ένα δεν έχεις το άλλο, να γιατί. Ε μπαίνεις στο χρονοντούλαπο και παρακολουθείς συνωμοτικά, ηδονιστικά, εκ του σύνεγγυς την πορεία ενός νεοσύστατου γκρουπ της δεκαετίας του 60 και απολαμβάνεις μεθυστικά αυτό το ταξίδι του κάθε ήρωα και το κάθε τραγούδι της κάθε πλευράς του βινυλίου που οι σελίδες γρατζουνούν παθητικά, σ αυτό το βιβλίο του 2020. Τα πάνω, τα κάτω, τις αντιθέσεις, τις πίκρες, τις απογοητεύσεις, τις καύλες και την εξέλιξη κάθε νέου μουσικού που λιώνει πάνω σ ένα μουσικό όργανο και σε ένα χαρτί με συγχορδίες, ονειρεύεται και εμπνέεται και δημιουργεί. Και παράλληλα ζει. Μας έκανε γκρουπι ο Μίτσελ ήμουν νέα και γέρασα και έτρεξα σε συναυλίες, σε στούντιο στην Αγγλία και παντού εις το διηνεκές της Μουσικής.
Just Kids – Patti Smith
Γιατί αυτό είναι το χειρόγραφο μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης τέχνης μας και γιατί μας εξιστορεί μέσ’ από τα αθώα γοητευτικά μάτια της την Νέα Υόρκη των 70ς.
Στην υγειά της τέχνης. Γι αυτά αξίζει η ανθρωπότητα.
Για τα μάτια σου – Ντανιέλ Τσαβαρία
Αν τον αναζητήσεις στο γκουγκλ, τον περιγράφει ως “επαναστάτη”.
Πολλούς Τσαβαρίες θέλει αυτός ο κόσμος για να στρώσει..
Eυχαριστούμε την Τατιάνα που μοιράστηκε τα αγαπημένα της βιβλία μαζί μας!
Leave a Reply