Για την φετινή μέρα της Γυναίκας, ήρθα σε επαφή με 3 γυναίκες από διαφορετικούς χώρους για να μοιραστούν μαζί μας τις δικές τους φωνές.
Η Αναστασία Δημητριάδου γνωστή και ως Nama Dama, είναι μουσική δημιουργός από την Λευκωσία. Η μουσική της συνδυάζει κλασική, παραδοσιακή κι ηλεκτρονική μουσική συνοδευόμενη από ατμοσφαιρικά και έντονα φωνητικά. Το πρότζεκτ της ξεκίνησε το 2019 με ιστορίες που έγραφε η ίδια. Κυκλοφόρησε το πρώτο της EP “Confessions to my Songbird” το 2020. Σήμερα ασχολείται κυρίως με το θέατρο και την εκπαίδευση.
Αγαπημένη Αναστασία, τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Κύπρο του 2023;
Δεν ξέρω αν ποτέ θα καταφέρω να πω «Αυτό σημαίνει να είσαι γυναίκα.» Ωστόσο πιστεύω πως σήμερα οι γυναίκες στην Κύπρο δίνουν έναν μεγάλο αγώνα όχι μόνο οικονομικής, αλλά και πνευματικής επιβίωσης. Παλεύουν για την σάρκα και το πνεύμα τους.
Ως καλλιτέχνης, πιστεύεις ότι θα μπορούσες μέσα από την δουλειά σου να ενδυναμώσεις την θέση της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία;
Πιστεύω στη φύση του παραδείγματος. Γι’ αυτό και προσπαθώ με κάθε τρόπο να ενθαρρύνω τις γυναίκες να σταματήσουν να φοβούνται.
Μόλις νικήσουμε τον φόβο που μας έχουν φυτέψει μέσα στο μυαλό μας οι προηγούμενες γενιές, τότε όχι μόνο θα είμαστε πιο δυνατές, αλλά τίποτα και κανείς δεν θα μπορεί να μας σταματήσει.
Πως αντιμετωπίζεις την αβεβαιότητα του επαγγέλματος σου?
Με πολλή ελπίδα, υπομονή και ευρηματικότητα. Ίσως το λέω αυτό τώρα που είμαι ακόμα νέα, όμως αρνούμαι να βλέπω τα πράγματα φουλ μέσα στο μαύρο. Ας μην ξεχνάμε, πως τις συγκυρίες μερικές φορές τις δημιουργούμε εμείς. Το καλλιτεχνικό έδαφος της Κύπρου μπορεί να μην είναι τρομερά γόνιμο, όμως εμείς δουλεύουμε αυτή την γη που μας δόθηκε.
Τι πιστεύεις έχει προτεραιότητα για να αλλάξει στις ζωές των γυναικών σήμερα;
Ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε οι ίδιες τον εαυτό μας. Με αυτό δεν εννοώ να πάρουμε την στάση του θύματος , αλλά την στάση του επιζώντα που προχωράει ακάθεκτος μέσα στον χρόνο. Το να σέβεσαι το σώμα σου, το πνεύμα σου, τον χρόνο σου και τον χώρο σου είναι τα πρώτα σκαλοπάτια που θα μας οδηγήσουν στις μεγαλύτερες αλλαγές που τόσο επιθυμούμε.
Πως συμμετέχουν οι γυναίκες στο γράψιμο της ιστορίας; Ποιο ρόλο μπορούν να επιτελέσουν οι γυναίκες στην διαμόρφωση μιας καλύτερης, πιο δίκαιης κοινωνίας;
Οι γυναίκες ανέκαθεν έγραφαν ιστορία, αλλά το έκαναν αθόρυβα πίσω από κλειστές πόρτες. Ωστόσο, δεν έμειναν πολλά γυναικεία ονόματα στα ιστορικά βιβλία, επειδή ο πόλεμος ήταν πάντα ανδρική υπόθεση.
Σήμερα οι γυναίκες θα μπορούσαν να εμπνευστούν από την κωμωδία του Αριστοφάνη, την Λυσιστράτη. Πιστεύω από εκεί μπορεί να αντλήσει κανείς πολλές ιδέες περί δικαιοσύνης και γυναικείας δύναμης.
Με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;
Αυτό το διάστημα ασχολούμαι με την παρουσίαση μιας σύντομης σόλο ερμηνείας της SAPIENS. Μια πολιτική παράσταση που πραγματεύεται τη σημερινή παγκόσμια κατάσταση και επίσης συζητά το μέλλον της ανθρωπότητας.
Επίσης διοργανώνω κάθε μήνα, το J.A.M Nicosia μια εκδήλωση που περιλαμβάνει συναυλίες αυτοσχεδιασμού και προσκαλεί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους μουσικούς να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν μέσω της γλώσσας της μουσικής.
Ο σκοπός του J.A.M. Nicosia είναι να διατηρήσει την κοινότητα των μουσικών ισχυρή και να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ τους.
Leave a Reply